Judoka’s komen ieder jaar twee keer in de gelegenheid deel te nemen aan bandexamens. Deze bandexamens worden door de vereniging georganiseerd. Het zijn bijzondere momenten, waarbij onder toeziend oog van familie en kennissen judoka’s een hogere band gehaald kan worden. Het examen omvat een demonstratie van judotechnieken.

In judo worden vele technieken gebruikt. Deze technieken zijn onderverdeeld in de kleuren van de band. Een beginnende judoka start met de kleur wit. Na veel training kunnen de volgende kleuren band worden gehaald: geel, oranje, groen, blauw, bruin om uiteindelijk de zwarte band te halen. De kleur van de band geeft de technische beheersingsgraad van judo weer. Bij het afnemen van de bandexamens observeert de examinator het aantal – en de uitvoering judotechnieken en beoordeelt de examinator vervolgens het resultaat in de juiste kleur band. Ook kan de examinator een slip op een band toekennen. Deze judoslip wordt enkel gehanteerd onder de twaalf jaar en werkt in fases toe naar een hele kleur band.

Het bandexamen is voor de judoka een belangrijk meetmoment, waar hij/zij in de laatste weken naar toe leeft. Voor alle omstanders, vooral ouders en kennissen, is het examen een genot om naar te kijken. Het geeft namelijk een mooie demonstratie van de vaardigheden van de judoka. Iets, waar niet alleen de judoka zich op verheugd, maar ook het gezin naar toe leeft.